Pom met zoutvlees en kippendijenvlees

pom-in-de-oveneen-schepje-uit-de-pom

Gemaakt 24 oktober 2016

Weetje:
We hebben een spijker in het midden van de pom meegebakken naar aanleiding van een verhaal dat wel of niet kan kloppen.
De pomtajer kan jeuk in je mond veroorzaken, dat is waar want dat hebben we een keer ervaren, op  internet hebben we verschillende tips gezien die zouden helpen dit te voorkomen.
Wij hebben gekozen voor de spijker maar een onrijpe banaan in stukken snijden en in de pom steken (ze moeten er bovenuit komen) zou ook soelaas moeten bieden.

Oven voorverwarmen op 180 C
Ingevette ondiepe ovenschaal

Ingrediënten:
1 pak geraspte pomtajer (uit de diepvries, toko)
750 gram kippendijenvlees (in  hapklare stukken)
300 gram zoutvlees (ontzouten in koud water, zo nodig een paar keer het water verversen en daarna in stukjes gesneden)
4 eetlepels sinaasappelsap (vers geperst)
versgemalen zwarte peper naar smaak
nootmuskaat (vers geraspt als dat kan)
4 tomaten (zonder velletje, in blokjes)
2 uien (fijngesneden)
3 stengels bleekselderij (fijn gesneden)
rode of groene peper naar smaak (zelf doen we 1 rode lombok met pitjes)
150 gram roomboter (een paar klonten bewaren om over de bovenkant te doen)
3 theelepels gedroogde bouillonpoeder of 4 bouillonblokjes (van die kleine vierkante blokjes van maggi, ook uit de toko)
piccalilly naar smaak ( wij hebben twee eetlepels gebruikt)
twee eetlepels ketchup
1 eetlepel gula djawa of bruine suiker
250 ml. heet water
ghee (of olie, of boter) om de kip in te bakken

Doe zout, peper en nootmuskaat over de stukjes kip.
Verhit de ghee en bak de kip tot het er goudbruin uitziet.
Verhit in een andere pan de roomboter en bak er de uien in en de blokjes zoutvlees tot de ui een beetje begint te kleuren. Tomatenblokjes, gesneden selderij en kip bij de uien doen en nog even laten meebakken. Gula djawa of bruine suiker, peper en  de helft bouillonpoeder of -blokjes erbij doen met het hete water en nog even zachtjes laten koken.

Meng de tomatenketchup met het sinaasappelsap en piccalilly en de overgebleven bouillonpoeder of -blokjes en wat van het bakvet van de kip en meng door de tajer.
De helft hiervan in de ovenschaal doen, verdeel het kipmengsel gelijkmatig over de eerste laag, giet de rest van het bakvet er overheen en bedek het vlees met de overgebleven tajer. Wat klontjes boter er op en in de oven zetten.
Bak het in 1,5 uur tot donker, donker bruin.
De pom is vanbinnen goudgeel.

Eet smakelijk!

voor de volgende keer:
Gebruik bakpapier om vastbakken in de pan te voorkomen.  Ander voordeel van bakpapier is het uitscheppen, dat ging heel moeizaam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s