Bouillonpoeder

Dit recept van Tante is een poedertje, niks om te koken, te stoven of te braden. Alles gaat in de droger.

Deze week was er een grote prei over, een paprika en er lag nog een halve bloemkool in de garage. Weggooien doen we liever niet dus was het een leuke manier om de voedseldroger aan het werk te zetten. Op internet rondgesnuffeld hoe je dat moet aanpakken, daar waren veel verschillende recepten te vinden en genoeg handvatten om aan de slag te kunnen.

Ik heb in totaal 1 kilo soepgroenten in de keukenmachine fijngemalen en in twee porties in de voedseldroger gedroogd. Het kan ook in de oven maar dat was hier dus niet nodig.
We hebben aan de gedroogde soepgroenten nog zout en gemengde peper en andere specerijen toegevoegd, alles samen in de koffiemolen tot  poeder gemalen en daarna natuurlijk uitgeprobeerd. Het smaakte goed maar het zag er niet zo uit als we wilden. Oplossing was het toevoegen van een paar flinke lepels geelwortel. We waren gestart met drie theelepels en uiteindelijk zijn er ongeveer drie eetlepels ingegaan.

  • 1 kilo soepgroenten naar smaak. Wortels, selderij, peterselie, tijm, lavas, prei, paprika, wat je lekker vindt in je soep.
  • 6 grote uien

***

  • 4 eetlepels peperkorrels
  • 4 eetlepels korianderkorrels
  • 3 eetlepels zout
  • 1 eetlepel pimentkorrels
  • 3 eetlepels geelwortel
  • 2 eetlepels knoflookpoeder (je kan er natuurlijk ook 2 bollen verse knoflook in verwerken maar dat ruikt heel sterk als het in de voedseldroger zit).

 

Het eerste deel van de ingrediënten, de verse groenten, maak je eerst heel fijn in de keukenmachine of met de hand (als je heel stoer bent). Droog de groenten volgens de gebruiksaanwijzing van de voedseldroger of leg het in dunne laagjes op bakpapier in de oven en laat het op lage temperatuur drogen.

Maal de gedroogde soepgroenten samen met de droge producten in de koffiemolen of blender.

Stop in een goed afsluitende pot en klaar is je bouillonpoeder.

Begin met een klein lepeltje in een beker heet water om te proeven hoeveel je per keer gebruikt. Ik vond voor een beker bouillon een kleine theelepel voldoende, het was lekker pittig en zout genoeg. Lekker als snel hulpmiddeltje om soep, saus of wat dan ook op smaak te brengen.

 

 

 

 

 

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s