Brioche

Wat is een brioche?

Volgens Wikipedia is een brioche is een zacht, zoet wittebrood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het is zo licht en luchtig, dat het eigenlijk niet echt brood is maar eerder een cake.

Morgen is het zondag…………. dan eten we brood bij het ontbijt

Brood is voor mij echt smullen, ik ben gek op brood maar ik kan er niet goed tegen. Op zondag lap ik het aan m’n laars en eet brood.
Het is meestal een gistbrood, vaak een sodabrood en bijna altijd van speltmeel maar morgen is het van tarwebloem met veel boter en ook nog met verboden suiker. Hoe zondag!

Lekker, nog warm en met roomboter en zelfgemaakte pruimenjam. Ik ga er vannacht vast van dromen.

Het recept is geïnspireerd door de foodblog uitpaulineskeuken , die op haar beurt haar inspiratie opdeed bij een recept Donna Hay en ik heb het recept weer aangepast zoals ik het graag wil hebben. Het is nu dus een brioche volgens het recept van Tante maar zonder de hulp van Donna en Pauline zou het recept er niet zijn geweest.

brioche-met-zelfgemaakte-jam

Brioche

Ingrediënten voor 1 brood maatje cakevorm
300 gr bloem
2 el suiker en 3 tl suiker
120 ml lauwe melk
1 ei op kamertemperatuur
125 gr zachte boter
7 gr gist gedroogd of 21 gram verse gist
6 gr zout

beetje gesmolten boter om af te lakken

Werkwijze
Zorg dat je melk lauw warm is. Voeg de gist en 3 tl suiker bij de melk, roer het door en zet het even weg.

Doe de bloem, 2 el suiker, het zout, het ei  in de mengkom van je keukenmachine.

Voeg de melk toe en kneed er een soepel deeg van in de keukenmachine.

Voeg nu beetje bij beetje de zachte boter toe.

Het deeg blijft vrij plakkerig. Hoe langer je kneed hoe beter het wordt.

Stort het deeg op een met zonnebloem olie ingevet werkblad. Vet je handen in met de olie en kneed het deeg na, totdat het zicht tot een plakkerige bal vormt. Het deeg laat zich als het klaar is tot een doorzichtig dun velletje trekken.

Vet een kom in met olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom en druk de lucht er uit. Verdeel het deeg in 8-10 stukken en maak er balletjes van.

Plaats de balletjes in de vorm en dek het blik af met een vochtige theedoek of een ingevet stukje keukenfolie.
Zet de oven aan op 180 graden.

Laat het deeg een tweede keer rijzen, tot het ruim boven de bovenkant van de vorm komt, ongeveer drie kwartier.

Bak de brioche ongeveer 25 minuten.

Lak het brood als het nog heet is af met wat gesmolten boter.

Bron: http://uitpaulineskeuken.nl/2013/03/brioche-brood.html …… wel aangepast dus ook een beetje van Tante.

Het is makkelijk te maken als je in het bezit bent van een keukenmachine, met de hand is het toch wel lastig omdat het een heel zacht deeg is. Ik laat het deeg in de oven rijzen (ik ben in het bezit van een dubbele oven) met de warmte van het lampje. Als het deeg voor de tweede keer staat te rijzen kan de oven ernaast op 180 graden voorverwarmen en wordt het nog iets warmer in de”rijsoven’ al is de oven goed geïsoleerd.

Wil je op dit recept reageren?

 

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s