Felrode groenten met maanzaadsaus uit Rajasthan

Een bijzonder recept van rodekool, pompoen en bieten met een waslijst aan ingrediënten. Heerlijke specerijen die waarschijnlijk niet overal verkrijgbaar zijn maar het is de moeite om te zoeken. In het orginele recept uit World Food Cafe wordt amchoor gebruikt maar dat heb ik niet gevonden, het is een poeder van gedroogde mango. Ik ga dat vervangen door sinaasappelpoeder en dat kan je ook niet in de supermarkt vinden. Zelfgemaakt door zelf gedroogde sinaasappelschil te malen in de koffiemolen die speciaal voor het malen van dit soort dingen wordt gebruikt.

Ingrediënten:
1 theelepel fenegriekzaad
1,5 eetlepel maanzaad
1 eetlepel zoet paprikapoeder
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel amchoor (ik gebruik hiervoor gemalen sinaasappelschil)
1 theelepel gemalen kurkuma (geelwortel)
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel gemalen kruidnagel
5 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
5 eetlepels zonnebloemolie
1 rode ui, in dunne ringen
4 teentjes knoflook uit de pers
3 rode pepers in fijne ringetjes gesneden
400 gram pompoen, geschild en in blokjes gesneden
5 rode bieten (rauw, geschild en in kleine blokjes gesneden)
1/2 rodekool, fijngesneden
5 middelgrote tomaten, gepureerd in de blender
1 theelepel gula djawa of bruine basterdsuiker
zout
korianderblad, grof gehakt voor de garnering

Rooster het fenegriekzaad in een droge pan tot het bruin kleurt, haal het dan gelijk uit de pan zodat het niet verder bakt. Maal het fenegriekzaad en het maanzaad of wrijf het fijn in de vijzel, dat geeft een nog betere smaak. Doe ook de andere specerijen en de gember erbij en maak er een mooie pasta van

Verhit de olie in een grote pan (ik gebruik een grote DO) en bak de uiringen, knoflook en pepers enkele minuten. De pompoen, bieten en rodekool erbij en bak alles tot de groenten zacht zijn. Doe het specerijenmengsel erbij en roer al bakkend tot de specerijen goed vermengd zijn met de groenten. Voeg de gepureerde tomaten erbij en wat extra water.

Laat de groenten zachtjes koken zonder deksel tot de saus wat indikt.
Breng op smaak met de suiker en zout, even laten pruttelen tot de suiker is opgelost.

Garneren met het korianderblad, serveren met rijst

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s