Quiche met zalm en aardperen

Geïnspireerd door de Foodies van februari 2017
preitaart-uit-foodies-feb-17

Quiche met zalm en aardperen

Geïnspireerd door de Foodies van februari 2017

We gaan een quiche maken met zalm en aardperen, dus niet helemaal hetzelfde maar ik denk dat het wel een heel lekkere gaat worden.
6 personen
Benodigdheden:

  1. 300 gram speltbloem
    1,5 tl suiker (wij gebruiken kokosbloesemsuiker)
    zout en peper
    150 gram roomboter + extra
    1,5 eetlepel wittewijnazijn
    750 gram aardperen
    het sap van citroen of limoen en rasp
    525 ml kookroom (of slagroom)
    375 ml melk
    450 gram zalmfilet zonder huid
    1,5 el olijfolie
    4 takjes koriander (blad)
    1 eiBereiden:

* Meng de bloem, de suiker en 3/4 tl zout in een kom. Voeg 150 gram boter toe en kneed met de hand tot een kruimelig deeg. Meng de wittewijnazijn met 75 ml water en voeg toe aan het deeg. Kneed kort tot een samenhangend deeg. Vorm het tot een bol en verpak het in huishoudfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
*Rol het deeg uit tot 3 mm dik en bekleed er een met boter ingevette vorm mee, plaats hem in de koelkast.
*Schil de aardperen, was ze en snij ze in blokjes. Spoel ze af in water met wat citroensap om te voorkomen dat ze verkleuren.
*Verwarm de aardperen met de kookroom en melk in een pan, de room mag net niet koken en laat ze garen. Giet ze af als ze gaar zijn maar bewaar de room.
*Verwarm de oven voor op 180C.
*Snij de zalm in dikke repen en besprenkel ze met olie.
*Verdeel de zalm en de aardpeerblokjes over bodem van de taartvorm.
*Was de koriander en haal de blaadjes van de stengel, hak ze fijn.
*Kluts het ei in een kom, voeg de room en de koriander toe en breng op smaak met peper, zout en limoenrasp. Schenk in de taartvorm over de aardpeer en zalm.
Bak de quiche ongeveer 60 minuten in de oven.

zalmquiche

Tip: hij werd in het recept 45 minuten in de oven gezet maar ik had aan 60 minuten eigenlijk nog een beetje tijd te kort om hem mooi gaar te laten worden.
Maak de quiche ruim van te voren zodat je wat speling hebt.
Het garen van de aardperen in 80C roommengsel duurt ook heel lang, misschien ga ik de volgende keer de aardperen  10 minuten voorgaren in water, gewoon koken en daarna nog een half uurtje in de room. Maar lekker is ie!

Serveer de quiche lauwwarm of koud met een frisse salade, lekker met een citroen/limoendressing (waarschijnlijk heb je wel wat limoensap over).

Bewaren

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s