Zoete aardappelpuree met spek en krokant gebakken makreel

krokant gebakken makreelfilet met stamppotje van zoete aardappel en chutney

Ingrediënten
Voor de aardappelpuree: 700 g zoete aardappels • 2 limoenen • 1 klein bosje koriander of peterselie • 2 el mangochutney• eventueel ½ Spaanse peper, fijngehakt

Voor de makreel: 8 plakjes spek • 4 makreelfilets met huid •1 tl venkelzaad, gekneusd• 1 biologische citroen• extra vergine olijfolie • 25 g boter • zeezout • versgemalen peper en bloem om de filet te paneren.

Schil de aardappels en snijd lelijke plekjes weg. Snijd ze in stukken. Kook ze in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout.

Bak intussen de plakjes spek krokant in een klein beetje olijfolie. Keer af en toe even om. Haal uit de pan en laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Verkruimel het spek.
Hak de koriander grof en doe in een schaal. Houd een paar blaadjes apart ter garnering. Doe de mangochutney, een scheutje olijfolie en het sap van 1 limoen erbij.  Meng goed door elkaar.

Giet de aardappel af en stoom een beetje droog. Doe in de schaal bij het mangochutneymengsel. Stamp alles met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg naar smaak peper en zout toe, proef en voeg evt. nog wat limoensap toe. Houd warm.
Bestrooi de vis met peper en zout en wentel in de bloem tot ze goed bedekt is.. Bak de filets in het overgebleven spekvet, eventueel aangelengd met olie. Leg de stukken makreel op de velkant in de pan. Druk ze met een spatel even aan. Bak op middelhoog vuur gaar in ca. 8 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets, tot de velkant knapperig is.Bestrooi de kant zonder vel met gekneusde venkelzaad en de rasp van een citroen. Smelt de boter naast de vis in de pan en schep af een toe beetje van het hete vet over de vis. Keer om en bak nog twee minuten.

Schep wat van de puree op een bord. Bestrooi eventueel met wat rode pepervlokken. Leg de visfilet er bovenop. Bestrooi met de spekkruimels en garneer met wat korianderblaadjes. Serveer met een partje citroen.

Je kunt er een kleine frisse groene salade bij geven, bijvoorbeeld met rucola of veldsla.

Heb je vragen of opmerkingen over dit recept? Stuur ons een berichtje en we proberen zo snel mogelijk te antwoorden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s