Fodmap-beperkt dieet

Het was voor mij een totaal onbekende term toen ik ergens in november 2017 een artikel las over fodmap-dieet en ik was helemaal overdonderd want mijn 6 maanden ogende buik had misschien een oorzaak. Geen zwangerschap, ik ben 60 dus dat zou een bijzonderheid zijn. Nee, het kan veroorzaakt worden door een prikkelbare darm.
Wat zou het heerlijk zijn als ik van die bolle buik af zou komen.
Vooral als we in Bali zijn want daar heb ik in enkele dagen een buik als een toeter.
Er wordt daar vaak gevraagd of ik zwanger ben want de mensen zijn daar heel open. Hier in Nederland wordt het waarschijnlijk alleen gedacht. Als ik er met iemand over praat wordt er al snel gezegd dat ik buikspieroefeningen moet doen.

Buikspieroefeningen?
Dat kan ik zelf ook wel verzinnen en dat doe ik elke morgen behalve op zondag. Ik kan je zeggen het helpt mij geen barst.

Het artikel over dat dieet bleef me bezig houden en toen wij weer in Nederland waren heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb het een weekje geprobeerd en toeval bestaat niet; toen ik op internet aan het rondsnuffelen was kwam ik op een facebookpagina over dit dieet. Er zou binnenkort een fodmap-challenge starten waar ik aan mee kon doen. Top, ik heb me gelijk ingeschreven en ben gelijk met de groep aan de slag gegaan.

Mijn buik heeft in die week een normale omvang gekregen, geen strak wasbordje maar ook geen ballonbuik. Het is alleen niet slim om op eigen houtje aan zo’n lastig dieet te beginnen dus via de huisdokter naar de diëtiste en ik ben nu onder deskundige begeleiding bezig om de oorzaak van mijn problemen op te sporen.

Het dieet is bedoeld om alle stoffen die mogelijk de oorzaak zouden kunnen zijn op te sporen.
Hoe? Je krijgt eerst twee weken een streng dieet waar je heel veel voedingsmiddelen niet mag gebruiken. Daarna ga je een voor een weer groepen in je maaltijden terug brengen. Als het goed gaat is er een groep misschien weer toegestaan. Volgende groep uitproberen net zo lang tot je van alle groepen weet of je ze wel of niet goed kan verdragen.

Het lijkt zo wel simpel maar ik heb wel begrepen van andere mensen die met dit dieet bezig zijn dat het vooral lastig is.

Het is voor mij niet mogelijk om alles uit te leggen over dit dieet, dat wil ik ook niet.
Er zijn een paar websites waar je veel informatie over dit dieet kan vinden als je daar behoefte aan hebt;

karlijnskitchen
Hier vind ik informatie en  heerlijke recepten die ik kan voorbeeld kan gebruiken in onze eigen keuken

fodmap-dieet
Deze site staat bomvol informatie over het dieet en daar heb ik ook het adres van mijn diëtiste gevonden.

fodmapfoodies.nl
De website van Sigrid en Mirte die mij hebben uitgenodigd om aan de fodmap-challenge mee te doen.

Je mag natuurlijk wel altijd vragen stellen, over het eten dat wij aanbieden of over het dieet, vraag maar en we zoen ons best om je te helpen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s